”Banken säger att vi måste anlita en advokat”

De flesta som går till en advokat

gör så för att de har ett problem. Kanske ett som kan innebära att de behöver betala ett större skadestånd, kanske ett som håller dem uppe om natten. Det behöver dock inte nödvändigtvis vara ett ”negativt” problem, utan möjligtvis någonting av mer administrativt natur. Låt säga att du ska köpa ett hus tillsammans med din partner. Ofta vill banken att ni ska konsultera en advokat i förväg, vilket kan tyckas som en våt filt över eran huslycka. Men banken vet att det finns någonting som kallas uppskjuten reavinstskatt och att huset kommer att finansieras genom ett arv. Banken vet inte helt klart om detta kommer att bli ett problem för er, men de vet att det kan bli det och därför insisterar de på att ni ska kontakta en advokat. Vi vet nämligen när och varför det är relevant och huvudsakligen vad ni ska göra för att undvika problem!

Ibland lämnar banken vårt namn

och nummer på stället, ibland googlar ni er fram till oss. Normalt så sker sedan den första kontakten med oss över telefon. Du berättar om problemet och frågar om vi kan hjälpa, vilket vi kan. Om du är ute och reser så kanske det fungerar bäst med ett telefon- eller skypemöte. Men mer ofta än inte så bokar vi in ett möte på vårt kontor.

Vi förklarar

våra debiteringsprinciper och att vi ofta tar betalt per timme, men om ärendet kan avgränsas (till exempel om vi ”bara” ska upprätta ett avtal) så kan vi sätta ett fast pris.

På kontoret

ber vi er berätta om era tidigare bostäder, om arvet från din far och om ni har några speciella önskemål när det gäller ert ägande. Ni säger att ni vill att det ska vara jämlikt. Vi beskriver de rättsliga konsekvenserna hos ett par alternativ. Vi förklarar vilket alternativ vi anser är bäst för er och varför. Ni instämmer och därefter upprättar vi den nödvändiga handlingen åt er.

Vi frågar om ni har fått svar på era frågor

vilket ni säger att ni har. Vi skakar hand och ni återvänder till banken för att avsluta husköpet. Tillträde sker nästa onsdag. Grattis!