Du har rätt till en advokat!

Du har rätt att vara tyst. Det du säger kan och kommer att användas mot er vid en rättegång. Du har rätt till en advokat och att ha denne närvarande vid förhör. Om ni inte har råd med en advokat kommer ni att tillhandahållas en sådant till statens bekostnad.

1966 slog USA:s högsta domstol fast att det kan vara en bra idé att en person som grips görs medveten om sina rättigheter, varigenom ”Miranda-varningen” ovan blev obligatorisk vid gripande.

Även om svenska poliser sällan reciterar någon motsvarighet, så existerar motsvarande rätt. Beroende på omständigheterna och huvudsakligen brottets ”allvar”, så kan en misstänkt få en försvarsadvokat utsedd.

Har du rätt att vara tyst

Absolut! Ingen kan tvinga dig att medverka till utredningen mot dig själv, även om polisen är ganska bra på att få folk att prata…

Kan allt du säger användas mot dig?

Absolut! I Sverige tillämpar vi fri bevisföring och fri bevisprövning i domstol. Vilket innebär att allt som existerar kan användas som bevis, oavsett om det gäller fysiska saker, inspelningar eller berättelser. Att hålla i åtanke är att få personer har råkat illa ut eftersom de har sagt för lite, motsatsen är dock oerhört vanlig. Så om du ska säga någonting, låt det vara: ”jag vill ha en advokat!”

Har du rätt till en advokat utan kostnad för dig

Ja det har du generellt.

Har du rätt att ha en advokat med dig under förhör

Ja, och det är oerhört viktigt att du har just det. Försök inte lösa situationen själv genom att förklara situationen, det kan vara det som får dig fälld.

För att få dina rättigheter tillvaratagna på rätt vis är det viktigt att få en försvarsadvokat utsedd tidigt under processen, gärna under första förhöret. Detta kan verkligen inte understrykas tillräckligt!

Vad gör din försvarsadvokat

Kort: det som är nödvändigt för att tillvarata dina intressen. Advokaten berättar för dig hur du ska agera, när och hur du bör svara på frågor. När du kan och bör undvika att svara på frågor. Advokaten håller kontakt med åklagaren för att se till att allt utredningsmaterial kommer fram, och inte bara de delar som talar för skuld. Får många är dock den viktigaste delen att advokaten verkar som ett stöd under den tid som kanske är den jobbigaste perioden i ditt liv.

När får du en försvarsadvokat utsedd

Ofta får du en fråga under det första eller andra förhöret: ”vill du ha en advokat och i sådant fall: vill du ha någon särskild?” Många svarar då ”ja” respektive ”det spelar ingen roll”. Vilket såklart är fel. Korrekt svar är givetvis: ”ja” respektive, ”någon från Ejder Advokatbyrå!”

Välkommen att ringa oss på 031-38 38 200, eller kontakta oss här, så ska vi hjälpa dig att få rätt advokat utsedd för just din situation.